KTORÁ ZELENINA JE VHODNÁ PRE PSOV?

Kto nepapá zeleninu, nebude zdravý. Tak nás to učili naše mamy a neplatí to iba pre ľudí. Zeleninou vieme obohatiť jedálniček aj našim psíkom. A tak sme pre vás pripravili blog v ktorom nájdete informácie o tom, ktorá zelenina je pre psov vhodná a ktorá naopak nie. Zeleninu sme rozdelili do troch kategórií, podľa odporúčaní amerického klubu chovateľov


ZELENINA VHODNÁ PRE PSOV

Hrach

Príležitostne sa môže hrášok objaviť v miske vášho psíka. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a je bohatý na bielkoviny a vápnik. Vhodný je čerstvý alebo mrazený hrášok. Určite nedávajte psovi konzervovaný hrášok s pridaným sodíkom.

Zeler

Táto zelenina je pre psov bezpečná. Odborníci odporúčajú zeler na podporu zdravého srdca a dokonca aj na boj proti rakovine. Zeler je bohatý na vitamín A, B a C. Konzumácia zeleru, napríklad vo forme chrumkavých čipsov, môže prispieť k sviežemu dychu vášho psíka.  

Mrkva

Podobne ako zeler, aj mrkva je pre psov vhodná. Má vysoký obsah vlákniny a beta-karoténu, ktorý produkuje vitamín A.

Ružičkový kel

Táto zelenina je plná antioxidantov a živín vhodných a dôležitých pre ľudí aj pre psov.

S ružičkovým kelom to ale nepreháňajte, rovnako ako kapusta, spôsobuje plynatosť.  


RADŠEJ NIE

Špenát

Váš psík by pravdepodobne špenát zjedol, ale vo väčšom množstve sa môže negatívne prejaviť vysoký obsah kyseliny štaveľovej, ktorá blokuje schopnosť tela absorbovať vápnik a môže viesť k poškodeniu obličiek.

Brokolica

Brokolica by teoreticky mohla byť vhodná, aj keď iba vo veľmi malých množstvách. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínu C a pritom má nízky obsah tuku. Ružičky brokolice ale môžu u niektorých psov spôsobit mierne až závažné podráždenie žalúdka, nakoľko obsahujú izotiokyanáty.

cute-dog-eating-vegetables-2022-10-31-23-24-04-utcjpg

URČITE NIE

Cibuľa

Cibuľa je jedovatá pre väčšinu domácich zvierat, rovnako pre psov a mačky. Môže spôsobiť prasknutie červených krviniek psa. Pes môže mať hnačku, bolesti žalúdka, nevoľnosť. Všetky plemená sú náchylné na otravu cibuľou.

Huby

Huby psom radšej nepodávajte. Podľa amerického klubu chovateľov môžu byť umyté biele huby z obchodu teoreticky bezpečné, odporúčajú však vyhnúť sa aj im. Zvyšné huby, zvlášť divoké sú pre psov toxické.

Špargľa

Podľa odborníkov špargľa nie je pre psov nevyhnutne nebezpečná, ale neodporúčajú ju podávať. V surovom stave je až moc tvrdá a v uvarenom stave vraj už nemá zmysel, nakoľko stratila zaujímavé živiny.



Zdroj:AMERICAN KENNEL CLUB

Foto: Envato Elements